torstai 31. toukokuuta 2018

Takkavalinta ja halkoteline pohdintaa

kuva Nordpeis

Täällä odotellaan jo malttamattomana ensimmäisiä takkatulia omassa kodissa. Tänään viimein lähti takka tilaukseen. Perinteiseen tapaan päätös jäi viime hetkille. Toivottavasti takka ehtii ennen sisäänmuuttoa. Toki ilmankin pärjää, mutta olisihan se kiva saada asennettua ennen muuttoa. Tammikuussa kirjoittelin pidemmät pohdinnat meidän senhetkisistä takkapähkäilyistä. Pähkäily kesti viime metreille asti. Alkuun ajattelimme, että ostamme vain takkasydämen ja muurataan runko paikan päällä, mutta kummasti sitä tässä projektin edetessä joutuu toteamaan että nyt vain ei aika riitä ja menee lopulta sieltä mistä aita on matalin.

Meidän omat tarpeet ja käyttömäärät huomioiden päädyimme kiertoilmatakkaan. Meille takka on enemmänkin tunnelman luoja kuin lämmönlähde. Käyttö ei varmasti tule olemaan kovin säännöllistä, joten varaavan takan hyödyt ei meillä oikein toimisi.  Ratkaisevaa meidän valinnassa oli myöskin se, että varaava takka painaa selvästi paljon enemmän kuin kiertoilmatakka. Ennen valua päätimme takan paikan ja siihen kohdalle tuli enemmän rautaa sekä paksumpi valu. Valun jälkeen tulimme kuitenkin toisiin ajatuksiin (hups) takan paikasta. Kevyt kiertoilmatakka ei useimmissa tapauksissa tarvitse vahvistettuja perustuksia, joten pystyimme vaihtamaan vielä valunkin jälkeen takan paikkaa.
Kaikki omat toiveet ainakin täyttyivät tämän takan kohdalla. Moderni, mustavalkoinen takka, hissiluukulla ja ikkuna kolmeen eri suuntaan. Sellainen on valitsemamme Nordpeis Monaco matala. Halusin varmistaa, että takka näkyy mahdollisimman moneen eri suuntaan. Alkuperäinen haavehan oli se tunnelitakka, mutta tässä nyt päästiin enemmän kuin hyvään kompromissiratkaisuun. Nordpeis Monaco on ihanan pelkistetty, yksinkertainen ja eleetön takka. Se sopii varmasti meidän moderniin kotiin hyvin. Ostimme takkaan lisävarusteena PowerStone lämpömakasiinin, jonka avulla takka varastoi ensin lämpöä ja luovuttaa sen hitaasti ja tasaisesti.

Nordpeis on norjalainen tulisijavalmistaja. Tiesittekö muuten että suomalaisia tulisijoja on hyvin vaikea löytää? Minä en tiennyt ja takkakaupoille lähtiessä luulin, että suomalaisia tulisijoja olisi liikkeissä tarjolla. Eipä ollut. Suurin osa on saksalaisia, norjalaisia tai ruotsalaisia. 

Nyt kun takka on valittu niin voi pohdiskella halkotelinettä. Itsessään suomalainen halko on jo hyvin kaunis sisustuselementti ja haluankin tuoda sitä esille. Tilaa on takan ympärillä, joten ensisijaisesti olen ajatellut halkotelineen nostettavan seinälle. Ei nuo omilla jaloilla seisovatkaan hassumpia ole. Meille tulee olohuoneen ruokapöydän jalat sekä portaikon metalliosat mustasta metallista, joten toivoisin myös halkotelineen olevan mustaa metallia. Tässä muutama silmää miellyttävä malli.

kuva Roltrade

kuva Granit
4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Toivottavasti livenä näyttää yhtä hyvältä :)

   Poista
 2. Etsin meidän uuteen takkahuoneeseen ideoita. Itse haluaisin myös lasisen takkaluukun. Näin takan ihanuuden saa hyödynnettyä kokonaisuudessaan kun tulen myös näkee kunnolla. Olen myös sitä mieltä että halkojen säilytys pitää olla osa sisustusta. Kivoja ideoita sinulla myös siihen!

  VastaaPoista
 3. Meillä on myös takanvalinta vuorossa ja olen miettinyt pääni puhki, minkälainen ratkaisu olisi kaunein sekä toimivin. Markkinoilla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja takkaluukuista itse takan malliin ja muotoon saakka. Tuo teidän valitsema takka on kyllä hyvin kaunis ja tunnelmallinen. Pidän myös sen modernista lookista, vaikka itse luultavasti päädymmekin vähän retrompaan vaihtoehtoon!

  VastaaPoista