maanantai 22. tammikuuta 2018

Takkapohdintoja -vaikeeta vaikeeta


kuva bolkv.fi

Meillä voisi tällä hetkellä olla jo takka työn alla talossa, mutta todellisuudessa meillä ei vieläkään ole minkäänlaisia päätöksiä tehtyä takka-asiassa. Nyt todella on se hetki, kun pitäisi ryhdistäytyä ja tehdä päätöksiä. Olen kipuillut tämän kanssa paljon.  On useampi tunti seisottu takkapaikan edessä ja raavittu päätä et mitä hi**oa me oikein tehdään. Kiukuttanut jo koko talon rakentaminen ja välillä tehnyt mieli poistaa takka kokonaan talosta (no ei onneksi tosissaan kuitenkaan).  Me ei tulla saamaan takkaa mitä haluamme, sen vaihtoehdon naulasi Kirkkonummen kunta evätessään meiltä kaksikerroksisen talon rakennusluvan surkein perustein. Iso kiitos taas siitä päätöksestä.

Suunnitelmissa oli iso tunnelitakka (jotain ylläolevan kuvan suuntaista), joka upeasti näkyisi eteiseen, keittiöön ja olohuoneeseen. No, ei tule tunnelitakkaa. Tila, johon tunnelitakan piti tulla onkin nyt kantavaa seinää. Kun jouduimme muuttaman talon 2-kerroksisesta 1,5 kerroksiseksi saimme mukanamme hieman ikävän kantavan seinän eteisen ja olohuoneen välille sekä teräspilarin. Nämä siis kannattelee väli-ja yläpohjaa. 


Suunnitelmamuutoksen vuoksi olemme nyt katelleet pienempiä ja sirompia takkoja (ehkäpä jotain allaolevaa). Päätetty oli jo, että takka tulee olemaan valkoinen mustalla takkasydämellä. Satuin näkemään livenä aivan ihanan mustan takan (ei hyvä juttu). Palasimme kuitenkin valkoiseen, se on turvallisempi valinta. Olisiko takassa luukku vain eteen vai jatkuisiko oikealle puolelle vai ehkäpä molemmille puolille? Luulen, että sijoitamme edestä katsottuna takan vasemmalle puolelle nojatuolin, joten siinä tapauksessa luukku ei voi jatkua vasemmalle puolelle. Luukku oikealle puolelle näkyisi hieman keittiöön ja ainakin kokonaan ruokapöydässä istuville. 

Alunperin on ollut ajatus ostaa vain pelkkä takkasydän ja muurata itse takka sen ympärille. Ajan säästämiseksi mietimme kuitenkin, jos tilaisimme takan valmiina. Eli sekin päätös on vielä tekemättä. Tässä asiassa olemme varmasti fiksumpia,  kun saamme tarjouspyyntöjen hinnat silmiemme eteen. Onko meillä edes varaa tilata takka valmiina vai muuraammeko itse? Ja pystyykö siinä loppujen lopuksi edes säästämään tekemällä itse? Positiivinen yllätys olisi, jos edes tässä pysyisimme budjetissa. Takkaan on varattu viitisentuhatta euroa, mutta kun pelkkä hormi näyttäisi maksavan parisentonnia meidän korkeaan kotiin niin miinukselle taidetaan tässäkin mennä. Olisi ihana vain mennä nukkumaan ja jättää tämä takkapäätös hautumaan, mutta NYT on se hetki kun pitää tehdä päätöksiä. 


kuva täältä

kuva täältä

Eikä ne päätökset vielä siihen loppuneet. Luultiin, että meille tulee varaava takka, mutta sekin taitaa nyt muuttua kiertoilmatakaksi. Ainakaan kolmesta eri takkamyyjästä kukaan ei meille suositellut varaavaa takkaa. Suurin ero teknisesti varaavalla takalla ja kiertoilmatakalla on siinä, että kiertoilmatakka antaa lämpöä nopeasti ja levittää sen nopeasti suuremmalle alalle, kun taas varaava takka antaa lämpöä hitaasti ja pitää lämmön itsessään pidempään. Eli toisin sanoen, jotta saisimme maksimaalisen hyödyn varaavasta takasta tulisi sitä polttaa usein ja vähän. Ei taida toimia meidän taloudessa vaan kyllä käyttö painottuisi viikonloppuihin. Tunnelmatakkana kiertoilmatakka toimii myös paremmin kuin varaava takka. Lasiluukut ovat isommat kiertoilmatakassa ja liekki kuulemma kauniimpi. Ja olihan se, kun eron näki vierekkäin, mutta täytyy sanoa, että en ole sillä silmällä takkoja ennen katsonut, jotta olisin sen huomannut. Plussaa olisi myös se, että kiertoilmatakasta kerrotaan ettei se nokea laseja. Se olisi kyllä iso plussa. On olemassa myös takkoja, jossa on molemmat ominaisuudet (kiertoilma ja varaava),  mutta ne oli hinnaltaan jo selvästi korkeampia ja myös melkoisesti muhkeampia, pystyimme siis rajaamaan ne pois.

Takkahan voisi pian olla jo asennettu ja voisimme istuskella takkatulen lämmössä punaviiniä juoden. Voitaisiin vaikka pitää romanttiset treffit tontilla joku ilta punaviiniä juoden takkatulen lämmössä. Sen sijaan me täällä raavitaan hiuksia päästä, kun ei tiedetä mihin suuntaan päätöksiä tehdään. Toisaalta saamme olla aika onnellisia, jos meillä on asiat niin hyvin, että suurin haaste on takkavalinnat tällä hetkellä. 

Kyllä tästä vielä hyvä tulee? Toivottavasti. Kevään aikanahan tämä selviää.

1 kommentti: