keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Rakennusvuosi 2017

Ennen kuin siirrytään vuoteen 2018 täällä blogin puolella niin otetaanpa pieni katsaus rakennusvuoteen 2017. Kun nyt ajattelisin raskaan viime vuoden jälkeen, että pitäisi aloittaa alusta niin kaivautuisin kyllä syvälle peiton alle. Luojan kiitos, me ollaan valtavasti pidemmällä kuin viime vuonna tähän aikaan.

Tammikuussa kävimme polttamassa risuja tontilla, muuten tontilla hyvin hiljaista. Tiepätkän tontille olimme rakentaneet jo edellisenä vuonna. Meidän rakennuslupa oli edelleen hallinto-oikeudessa käsiteltävänä.Helmikuussa tontilla ei tainnut tapahtua paljoakaan, mutta suunnittelupuolella enemmänkin. Kävin useammalla keittiötoimittajalla ja käytimme aikaa kilpailuttamiseen.


Maaliskuussa tontilla tehtiin maaperätutkimus. Saimme myös viimeisteltyä pohjakuvat valmiiksi pitkän jumppaamisen jälkeen ja pääsin pohjapiirrustukset myös esittelemään täällä blogin puolella.


Huhtikuussa viimein saimme jätettyä rakennusluvan kaikkien sotkujen ja hankaluuksien jälkeen. Tontin ostimme elokuussa 2015, mutta vasta huhtikuussa 2017 saimme jätettyä rakennuslupahakemuksen. Vaikeuksista kirjoittelin alkuvuodesta täällä. Oli siis viimein syytä juhlaan. Suunnittelutyö jatkui ja kävin myös Omakoti-messuilla, josta tilasimme AEG:n kodinkoneet ja Festivot keittiöön meille. Pitkä on ollut kodinkoneiden odotus, mutta viimein tämän vuoden maaliskuussa saamme ne tontille asti.Toukokuussa tapasin sisustussunnittelijamme Pian ja sisustuksen suunnittelu lähti toden teolla käyntiin. Julkisivukuvat valmistuivat arkkitehdiltä. Kellarin seinäelementit tuotiin tontille. Toukokuun lopussa saimme hyviä uutisia, rakennuslupamme oli viimein (korostan sanaa VIIMEIN) mennyt läpi sellaisenaan. Taas aihetta juhlaan.Kesäkuussa alkoi viimein tontilla kunnolla tapahtumaan. Harri teki pitkää iltaa ja yötä tontilla (pitkät kesäyöt mahdollisti tämän) ja välillä viikonloppuna jopa useamman kaivinkoneen voimin tontilla kaivettiin. Kesäkuun lopussa meillä oli iso kuoppa valmiina ja kävi myös ilmi, että ennakko ajatuksista huolimatta jouduimme louhimaan tontilla.
Heinäkuussa valettiin anturat ja kellarin betonielementit nostettiin paikalleen. Olin lomalla ja pystyin itsekin auttamaan tontilla enemmän. Loppukuu menikin jo täysin häävalmisteluissa ja heinäkuun lopussa juhlimme häitämme keskellä kuuminta rakentamista.

kuva: Jaakko Sorvisto

Elokuussa
lomailimme alkukuun ja meillä oli viikon verran ulkopuoliset tekijät tontilla töissä reissumme ajan tekemässä holvivalun. Häät ja Espanjan reissu hieman sekoittivat pakkaa ja jouduimme pyytämään talotoimittajaa siirtämään elementtien toimitusta muutama viikko eteenpäin. Syyskuu olikin lievästi sanottuna kiireinen rakennuskuukausi. Päivät tontilla venyivät usein yöhön asti. Saimme myös juoksevan veden tontille, elikkäs porakaivo käytiin poraamassa. Syyskuun viimeisinä päivinä pitkä odotus ja muutaman kuukauden raskas työ palkittiin, kun elementit saapuivat tontille ja parissa päivässä ulkonäkö muuttui ja kotimme sai seinät. Tähänasti yksi projektin parhaimmista hetkistä.


Lokakuussa satoi, satoi ja satoi. Ulkotyöt viivästyivät sateen vuoksi ja aikaa kului lisäsuojauksiin. Poikkeuksellisen kovat tuleet ja sateet aiheuttivat myös meille vahinkoa. Yksi lokakuinen myräkkä repi suojauksista huolimatta aluskatteita ja taloon pääsi satamaan sisälle ja osaan paikkoihin seinävilloihin asti. Onneksi huomasimme nämä heti ja kaikki märät villat saatiin vaihdettua.
Marraskuussa yritin parhaani mukaan jatkaa sisustussuunnittelua, mutta ei ole vuodessa yhtään helpottanut päätöksien tekeminen ja päätökset tehdään edelleenkin vasta kun pakko ja useampi päätös tuli tehdä marraskuussa. Se ei varmaan ole yhtään liioiteltua, kun sanotaan rakentajan joutuvan tekemään ainakin 2000 päätöstä rakennusprojektin aikana, varmaan enemmänkin. Tontilla valmisteltiin lattiavaluja.

Joulukuussa Harrin työtunnit raksalla kasvoi taas valtavan suuriksi eikä tainnut montaa päivää töihin keretä vaan teki aamusta iltaan tontilla hommia valuja valmistellen. Myös omat työtuntini tontilla olivat aiempaa suuremmat. Talo tuli kunnolla näkyville, kun saimme sekä ulkoa, että sisältä purettua rakennustelineet pois. Joulukuussa päästiin hartaasti odotettuihin eristyshommiin ja kellari jopa täysin valmiiksi valua varten. Jouluna Harri myös piti kovin ansaitut kaksi vapaapäivää tontilla.
1 kommentti:

  1. Se on kyllä paras hetki, kun koti saa seinät ja ulkonäkö muuttuu todella paljon. Meillä oli hieman kairauksen jälkeen viivästystä saada perustukset tehtyä. Mutta onneksi oli vain pieni viivästys. https://www.northdrill.fi/northdrill/kairaustyot

    VastaaPoista