sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Yöhommissa taas - Alakerta valmiina lattiavaluun

Oikeastihan meillä on (thank god) tällä hetkellä jo molemmat valut tehtynä, mutta päivitykset laahaa pahasti, kun on pitänyt nukkua univelkoja valvotuista öistä. Meillä ei selkeästi aikataulutus ihan toimi tai tässä vaiheessa voisi ehkä kysyä mikä aikataulutus, kun ei meillä sellaista ole. Meidän joulun vapaat ja uudenvuoden juhlinta kostautui selkeästi, kun edelliset yöt ennen lattiavalua meni tontilla. Kyllä sitä todella kävi mielessä kun sunnuntaina karattiin tontilta aikaisemmin ja lähdettiin kaverien luo yöksi uuttavuotta  juhlimaan, että tämä varmaan kostautuu meille, mutta tulipa lähdettyä silti. 

Alakerran eristykset ja raudoitukset tehtiin taas rakennesuunnitelman mukaisesti. Alakerrassa oli kuitenkin lievästi sanottuna hyvin paljon enemmän hommaa kuin kellarissa ja muitakin huomioon otettavia seikkoja alakerrassa on enemmän. Mikä nyt ei tietenkään yllätä yhtään, meneehän alakerran lattian alla valtava määrä käyttövesiputkia. Alakerran eristys meillä on 150 mm eriste (puristuslujuus 200 mm) sekä siihen päälle 50 mm eriste (puristuslujuudeltaan 100) ja reunoille 20 mm finnfoam. Kerrokset limitettiin, jotta mistään väleistä ei kylmä ilmä pääse läpi. Ja uretaania kului PALJON. Tässä vaiheessa tuli mietittyä, että olisipa helpompi rakentaa johonkin hieman lämpimämpään maahan kuin Suomeen. Ennen eristeiden latomista imuroimme kunnolla elementit, jotta alle ei varmasti jäänyt mitään orgaanisia aineita homehtumaan. 

Takan alle eristeeksi tuli 50 + 50 mm finnfoam (puristuslujuudeltaan 300). Takka painaa sen verta paljon,  joten takan paikalle tulee olla paksumpi valu, lisäraudoitus sekä kovempi puristelujuus eristeissä. Myös jäykistävien väliseinien alle tuli erilainen eriste, 3 x 50 mm finnfoam ja 5 cm paksumpi valu, jotta väliseinä saadaan pultattua lattiaan tukevasti ja se ottaa paremmin vastaan seinän kuormaa.


Yritettiin alkuun tehdä yläjyrsimellä putkiurat eristeisiin, mutta hyvä jos juhannukseksi oltaisiin saatu sillä ne valmiiksi, joten Harri kävi ostamassa eristeleikkurin niin johan rupesi lyyti kirjoittamaan. Kaikki putket saatiin paikalleen. Ex tempore Harri vielä keksi vetää terassille vesipisteen ennen betoniauton tuloa. Tehtiin kyllä niin väsyneenä näitä hommia, että ihmettelen suuresti ettei unohdettu jotain käyttövesiputkea vetää. Tai ainakaan vielä ei ole huomattu, että jotain puuttuisi vaan kaikki lämmin-ja kylmävesiputket on paikallaan. Muistettiin myös napsia paljon kuvia käyttövesiputkien reiteistä niin tietää nyt valunkin jälkeen missä ne kulkee. Väitän tietäväni hyvin tarkkaan mitä missäkin meidän tulevan lattian alla kulkee. 
Kun oltiin saatu kaikki mahdolliset putket paikalleen eristeiden päälle levitettiin kangas ja siihen rautaverkot. Rautaverkkojen saaminen alakertaan ei muuten sujunut lähellekään niin helposti kuin niiden kuskaaminen kellariin, jossa on iso autotallin ovi. Nyt mentiin talon etuovesta ja raudat juuri ja juuri mahtui ovesta sisään. Harri kyllä mietti syyskuussa nostaako rautaverkot sisään ennen talon elementtien paikalleen nostamista, jotta tältä hyvin pottumaiselta hommalta olisi vältytty. Siitä kuitenkin luovuttiin, sillä olisihan ne olleet pahasti tiellä talossa.  Nyt siis tarvittiin lisäkäsiä (eli miehiä) kantamaan rautaverkot sisään. Loppujen lopuksi ne saatiin melko kivuttomasti sisään, kun saatiin ne apukädet paikalle. Musta tuli jo niin pro raudoituskorokkeiden asentamisessa, että melkein jopa harmitti, kun saatiin raudoitushommat valmiiksi. Ihana mieheni kuitenkin lohdutti kertomalla, että pääsen myöhemmin jatkamaan hommaa autotallin rakentuessa. 


Alla olevissa kuvissa aletaan olemaan jo melko valmiina lattiavaluun. Tai ainakaan valmiimpia kuvia ei ole, sillä aamuyöstä tuhannen väsyneenä ei aina ensimmäisenä mielessä ole valokuvaaminen.  Näyttää siltä ainakin puuttuvan vielä irroituskaistat (estää betonin lämpölaajenemisesta mahdollisesti aiheutuvat vauriot) osasta seiniä sekä tekniikan läpivientien valumuotti. Näiden kuvien oton aikaan lähdin itse nukkumaan ja Harri jatkoi aamuun asti. Olipahan taas rykäisy. Tietää ainakin rakentaneensa. Ymmärrän täysin miksi puhutaan talon rakentamisen ja talon rakennuttamisen olevan TÄYSIN eri asia. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti