torstai 8. maaliskuuta 2018

(Äly)koti(kö)

Yhteistyössä ABB free@home

Asuminen on muuttumassa entistä älykkäämmäksi. Meille on tulossa niin sanottu "älykoti". Mitään tarkkaa määritelmää älykodilla ei ole, mutta yleisesti sillä tarkoitetaan kotia, jonka toiminnoista ainakin osa toimii automaattisesti ja teknologian avulla tuodaan uusia mahdollisuuksia elämiseen ja asumiseen. Meille oli selvää alusta asti, että haluamme helpottaa elämäämme mahdollisimman paljon. Meidän tavoitteena on kotiautomaation avulla helpottaa arkea ja tehdä kodista turvallisempi sekä viihtyisämpi ja tärkeää on, että saamme myös kodistamme energiatehokkaamman. Ehkäpä saamme myös pientä luxusta kotiin. 

Tulevaisuudessa älykodista tulee uusi normaali ja äly- etuliite tulee jäämään pois (Lähde: MTV Teknavi). Ihmiset tottuvat nopeasti älykotiominaisuuksiin niitä myös aletaan vaatimaan tulevaisuudessa yhä herkemmin. Tämän vuoksi uudisrakentajat ovatkin jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa tilanteessa, jossa tulee punnita minkälaisia ratkaisuja uuteen kotiin olisi järkevä asentaa. Vaikka ei juuri nyt ajattele tarvitsevansa "älykodin" ominaisuuksia niin kannattaa miettiä asiaa myös hieman eteenpäin. Järjestelmä on vaikeampi ja kalliimpi asentaa jälkikäteen kuin uudiskohteisiin.  Älykotiominaisuudet tulee ottaa huomioon jo uuden kodin suunnitteluvaiheessa. Sähkösuunnittelun yhteydessä suunnittelija lisää laitteet ja määrittää ne järjestelmään.

Me toteutamme kotiautomaation yhteistyössä ABB free@homen kanssa ja kotimme tulee toiminaan myös heillä referenssikohteena. Tämän vuoksi meille tulee melko paljon erilaisia ohjauksia ja komponentteja. Free@home toimintoja kehitetään koko ajan ja lisää toimintoja on tulossa markkinoille. Osa toiminnoista löytyykin jo muualta euroopasta/maailmasta, mutta ne tulee Suomen markkinoille hieman viiveellä. Osasyynä tähän on esimerkiksi Suomen sääolosuhteet. Meidän sähkökeskus on suunniteltu niin, että sinne on tulevaisuudessa helposti lisättävissä uusia free@home komponentteja. Tämän lisäksi kaapeloinnissa kannattaa ottaa huomioon mahdolliset lisäkomponentit. 

Ellei tekniikka ole tuttua voi älykodin suunnitteleminen tuntua työläältä ja vaikealta. Minä olin ainakin alkuun hyvin pihalla, mutta onneksi olemme saaneet apua ABB:n Aluemyyntipäälliköltä ja palaveerasimme hänen kanssaan tontilla alkuvuodesta, joka selkeytti paljon.  Tärkeintähän älykotia suunniteltaessa on kartoittaa omat tarpeet. Parhaimmillaan kotiautomaatio tekee asumisesta helpompaa, turvallisempaa ja taloudellisempaa. Pahimmillaan kodissa on kallis järjestelmä, jota ei osata käyttää ja prosessit on tehty turhan monimutkaiseksi. 

Tällä hetkellä ABB free@home kotiautomaatiota on noin parissa sadassa kodissa. Määrän ennustetaan nousevan radikaalisti, mutta kuinka nopeasti. Uskon itse, että järjestelmien tulisi tulla hieman helpommin ymmärretyksi/helpommin lähestyttäviksi näin tavalliselle tallaajallekin. Olenkin antanut ABB:lle palautetta free@homen kotisivuista. Sieltä löytyy valtava määrä tietoa mutta kotisivuilta löytyvä tieto on enemmänkin suunnittelijoille sekä urakoitsijoille suunnattu, mutta hyviä uutisia sillä kuluttajille eli loppukäyttäjälle suunnatut kotisivut ovat työn alla heillä ja toivottavasti saavat ne julkaistua pian.

kuva ABB free@home esite

Me tulemme varmasti saavuttamaan energiansäästöä älykotiominaisuuksilla. Valot eivät enää turhaan pala sisällä eikä ulkona. Rakkaalla miehelläni, kun on hieman huono tapa unohdella valoja päälle kotoa lähtiessä tai nukkumaan mennessä. Ehkä joskus voin itsekin syyllistyä samaan (joskus hyvin harvoin :) ). Iltaisin tai kotoa lähtiessä on helppo ohjauskeskuksesta tai omasta kännykästä sammuttaa kaikki kodin valot. Tai jos unohtaa valot lähtiessä niin matkan varrelta voi tehdä saman kännykällä. Itse tykkään pitää koirilla valoja niiden ollessa yksin kotona, joten pimeimpään aikaan olemme jättäneet aamulla jo valot päälle, jotta ne eivät iltapäivästä joudu olemaan pilkkopimeässä. Uudessa kodissa voimme ohjata valot syttymään hämärän tullen sääaseman välityksellä.

Tulemme käyttämään myös liiketunnistimia ulkovaloille. Toki ulkovaloille tulee myös liiketunnistuksen ohituskytkin, että halutessa ulkovalot palavat myös normaalisti. Itseasiassa tulemme käyttämään liiketunnistimia myös sisällä. Esimerkiksi eteiseen tulee osa valoista liiketunnistimella, jotta ei tarvitse alkaa pimeässä etsiä valokytkimiä, samoin kellariin tulee liiketunnistin ulko-ovelle ja ajattelimme, että vaatehuone voisi olla tila, jossa riittäisi vain liiketunnistimella toimiva valo.

Kotia ei myöskään ole tarpeen turhaan lämmittää ollessamme reissussa, vaan huonelämpötiloja voi etänä ohjata ja nostaa huonelämpötilaa vasta hieman ennen kotiintuloa. Kesällä taas sisälämpötilan nousua voidaan ehkäistä kaihtimilla, jotka ohjautuvat auringon liikkeiden mukaan. 

Turvallisuutta haemme ja saamme myös kotiautomaation avulla. Vuotovahti ilmoittaa mahdollisista vesivuodoista niillä alueilla johon anturit on asennettu esim. tiskikone, lavuaarit. Palohälytyksestä tulee tieto. Ovipuhelimen avulla näemme kuvaa kuka ovellamme on ja jälkeenpäin voimme tarkistaa kuka ovella on käynyt. Kaikkiin oviin tulee magneettikytkimet, elikkä järjestelmä tietää onko ovi auki vai kiinni. Vakuutusyhtiölle kannattaa myös mainita näistä turvatoiminnoista, niistä saattaa saada alennusta kotivakuutuksesta. 

Harmi etten juo kahvia, mutta Harrin elämään helppoutta tuo varmasti, että kahvinkeittimen voi laittaa päälle sängystä tai ajastaa menevän päälle tiettyyn aikaan. Harri olisi kovin mielellään ottanut myös etänä ohjattavan kiukaan säätimen, jotta saunan olisi voinut laittaa päälle jo kotiin ajaessa, jos kotona ei ketään ole, mutta se ei valitettavasti lain mukaan ole mahdollista turvallisuussyistä, sauna kun ei saa olla päällä jos ei kotona olla. 

kuva ABB free@home esite

Tulen kertomaan tarkasti täällä blogin puolella minkälaisia erilaisia toimintoja meille on tulossa, ja toki myös käyttökokemuksia järjestelmästä, kun sinne asti pääsemme . Lähiaikoina kirjoitan meille  valituista toiminnoista sekä mitä tämä kaikki nyt sitten oikein maksaa.

Mitä mieltä itse olet älykodin tulemisesta? Onko Teille tulossa älykoti?

4 kommenttia:

 1. HOW I BECAME A VICTOR AFTER SO MANY FAILED ATTEMPT OF GETTING A LOAN.

  I feel so blessed and fulfilled. I've been reluctant in applying for a loan i heard about online because everything seems too good to be true, but i was convinced & shocked when my friend at my place of work got a loan from Progresive Loan INC. & we both confirmed it and i also went ahead to apply, today am a proud owner of my company and making money for my family and a happy mom. Well i'm Annie Joe by name from Pauls Valley, Oklahoma. As a single mom with three kids it was hard to get a job that could take care of me and my kids and I had so much bills to pay and to make it worst I had bad credit so i couldn't obtain a loan from any bank. I had an ideal to start a business as an hair stylist but had no capital to start, Tried all type of banks but didn't work out until I was referred by my co-worker to a godsent lender advertising to give a loan at 2% interest rate. I sent them a mail using their official email address (progresiveloan@yahoo.com) and I got a reply immediately and my loan was approved, and I was directed to the Bank site where I withdrawed my loan directly to my account. To cut the story short am proud of my hair stylist company and promise to testify to the world how my life was transformed.. If you are in need of any kind of loan, i advise you contact Progresive Loan INC and be financially lifted Email: progresiveloan@yahoo.com OR Call/Text +1(603) 786-7565


  VastaaPoista
 2. Me olemme kodissamme aloittaneet pienestä automaatiosta. Olemme valot tehneet automaattiseksi, tämä on jo mukavaa ja helpompaa. Aiomme seuraavaksi automoida jotakin muuta. Haluamme myös kodistamme energiatehokkaamman.

  VastaaPoista
 3. Usein ovipuhelinjärjestelmiä näkee kerrostaloissa, mutta on kyllä kätevä omakotitaloonkin. Minäkin tuommoisen kelpuuttaisin kotiin. Älykkäästä kodista olen aina haaveillut, niin kauan kun se on käsitteenä ollut pinnalla. Ehkäpä pikkuhiljaa sitä kohti päästään mekin.

  VastaaPoista
 4. Hienoa että tuota teknologiaa hyödynnetään jo paljon uusissa taloissa. Meidän olisi tarkoitus myös lisätä näitä älyllisiä toimintoja. Ainakin turvajärjestelmä täytyisi hankkia, itseasiassa myös meidän yritykselle. Ehkä katsonkin, kuinka se toimii ja hankimme sitten kotiinkin sellaisen. Olisi hienoa, jos kotoa löytyisi kaukosäädin jolla voisi säätää esimerkiksi kaikkia valoja. https://www.lesec.fi/jarjestelmat

  VastaaPoista