sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Talon ulkomaalit

Mun kesäloma alkoi viikko sitten ja sehän tarkoitti sitä, että alkoi myös minun kesälomaprojektini  eli talon maalaus. Jippiiii (not). Moni kyselee tässä vaiheessa kesää lomasuunnittelmia ja mä olen vastannut, että yksi suurimpia suunnitelmia on meidän talon maalaus ja vieläpä kahteen kertaan. Olen saanut sääliviä katseita. Ei ihme. Säälin jopa itseäni. Peukut pystyyn, että kelit edes pysyy hyvinä. Niin tai siis maalaamiseen sopivat hyvät kelit, eli pilvistä tai puolipilvistä, ei sateen uhkaa ei suoraa auringonpaistetta eikä kosteusprosentti saa olla liian korkea. Helppoa, varsinkin kun tuntuu tällä hetkellä menevän melkoisen huonolla prosentilla edes sinnepäin nuo meterologien sääennusteet. Ilmeisesti kannattaa luvata huonompaa niin kukaan ei ainakaan voi valittaa säästä, kun se onkin ennustettua parempi. Tai hyvä vaihtoehto on myös ollut laittaa sinne ennusteeseen aurinkoa, pilveä, sadetta ja ukkosen kuva, varmasti joku niistä osuu. 

Mutta itse maalaukseen. Viimeviikolla oli sitten viimeinen hetki päättää talon ulkomaalin väri (miten niin nää meidän päätökset on aina viimetingassa, emme selvästi osaa tehdä päätöksiä kuin viimeisillä hetkillä) joten marssimme Värisilmän liikkeeseen tavoitteena löytää meille sopiva ulkomaalin sävy. Talostammehan tulee siis valkoinen, joten maalaisjärjellä ajattelisi että helppoahan on valita sävy, mutta tiedättekö niitä valkoisen sävyjä on PALJON. No mehän edettiin tässä asiassa niin, että pistin kuuluisan googlen laulamaan ja etsiskelin millaisilla valkoisen sävyillä muut on talonsa maalanneet. Löysin paljon eri vaihtoehtoja millä valkoisen sävyllä ihmiset ovat talonsa maalanneet, kuten esimerksi Teknoksen NCS S0500-N tai NCS S0300-N sävyillä,  osa oli käyttänyt sisämaaleista tuttua Paperi sävyä myös talon ulkomaalauksessa ja moni oli maalannut Tikkurilan sävyllä nimeltä Höyry.




Nämä vaihtoehdot mielessä siis marssimme Värisilmään. Ja itseasiassa valinta oli hirmuisen helppo. Heti kun näimme sävyn Hoyry mallipalan ja vertasimme sitä muihin, se kolahti molemmille täydellisesti. Se oli juuri oikea valinta meidän modernille kodille. Se taittaa harmaaseen ja se ei varmasti näytä kellertävältä eikä siniseltä missään valossa. Myyjä ehdotti vielä, että voimme ostaa pienet purkit muutamia maaleja mukaan, mutta emme nähneet sille tarvetta sillä pienen alueen maalaus ei kuitenkaan kovin hyvin anna kuvaa miltä kyseinen maali näyttää koko talon seinässä, mutta toki jos paljon empii lopullista sävyä niin ehdottomasti silloin kannattaa tehdä koemaalaukset talon seinään. Varsinkin jos suunnitteilla on maalata talo jollain muulla kuin valkoisen sävyillä. 

Kilpailutimme maalit tarkkaan sillä meidän taloon uppoaa melkoinen määrä maalia, joten hinnalla on väliä, toki kuitenkaan laadusta tinkimättä. Käsityksemme mukaan Suomessa olevien suurempien brändien tuotteet ovat hyvälaatuisia kaikki eikä niissä hirveästi eroja ole. Me päädyttiin ostamaan maalit K-raudasta, niiden Cello Wintex talomaalia (sävytettynä). Cellon maalit tehdään muuten Teknoksen tehtaalla, mitä emme me ainakaan tienneet aikaisemmin. Ostimme alkuun 4 kappaletta 9 litran pönttöä maalia. Tämä määrä ei toki tule riittämään mutta sillä pääsee alkuun. Näiden lisäksi ostimme myös yhden 9 l pöntön maalia sävytettynä harmaan sävyyn RR23 jolla maalaamme ikkunan karmit. Samaisella harmaan sävyllä on meidän rännit.


Loppuun vielä parhaat vinkit maalamiseen, jotka meille useammasta paikasta jaettiin

  • Paras ajankohta talon ulkomaalaukselle on touko-kesäkuu (aika pitkä sesonki tälle talon maalaukselle suomessa on) -> tämä oli tiedossa, mutta kuitenkin meillä maalaus venyi heinäkuulle, mutta vielä ainakin tällä hetkellä on ollut oikein hyvät kelit maalata
  • Lämpötilan on oltava yli + 10 kymmenen astetta ympäri vuorokauden, kun maalataan
  • Kuten yllä mainitsin paras keli on pilvinen kesäpäivä, maalausta ei tulisi suorittaa paahtavassa suorassa auringonpaisteessa eikä toki vesisateessa tai jos edes sateen uhkaa
  • Maalisävyn valinnassa tulee huomioida että värit näyttävät aina vaaleammilta ja kirkkaammilta suurella pinnalla kuin pienessä värimallissa
  • Älä tinki hyvistä pensseleistä, tämä on ehdoton! Huonoista välineista ei tule kuin kiukkua ja huonoa jälkeä
  • Maali tulee AINA sekoittaa hyvin ennen aloitusta
  • Rapatessa roiskuu eli suojaus ehdottoman tärkeää myös oman itsensä suojaaminen (nimimerkillä rapsuttelin juuri puolisen tuntia hiuksistani löytyneitä maalitahroja)

Olemme olleet aivan supertyytyväisiä maalivalintaamme ja pian näättekin valmista pintaa tulevissa postauksissa

2 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei missä vaiheessa teidän raksaprojekti on, joko kuin valmista? :) Terveisin toinen rakentaja :)

    VastaaPoista