keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Pieni joulutauko teki terää


Uskomatonta miten nopeasti joulu taas saapui. Ajatukset kun ovat tänä vuonna pyörineet vain rakentamisen ympärillä niin joulu jäi hieman taka-alalle. Syksy on ollut lievästi sanottuna raskas ja tämä muutaman päivän tauko teki enemmän kuin terää. Olikin ensimmäinen päivä sitten elokuun, kun Harri ei edes käynyt tontilla. Ehkäpä ihan tervettä siis ottaa jo vapaapäivä tähän väliin.

Tällä hetkellä piti olla jo kellari sekä alakerta valmiina lattiavaluun, mutta kuten rakentamisessa usein tuli taas pieniä mutkia matkaan. Tai oikeastaan vähän isompia mutkia.  Erinäisten tavaratoimitusten ja aikataulun pettämisen vuoksi ei ole kuin kellari tällä hetkellä valmiina lattiavaluun. Lattialämpöputket oli tarkoitus asentaa ennen joulua kellariin sekä alakertaan, jotta olisimme saaneet nyt välipäiville valun. 

Alakerta olikin kovaa vauhtia valmistumassa, kunnes huomattiin mm. vain pari päivää ennen lattialämmitysputkien asennusta että 50 mm lattiaeristettä, jota oli tilattu 135 m2,  olikin toimitettu vain 48 m2. Vinkkinä, kannattaa tarkistaa tavaratoimitukset heti niiden saavuttua tontille niin ei tule samanlaista yllätystä kuin meillä asennusvaiheessa. Tähän tyssäsi siis alakerran eristäminen. Otettiin siis plan b käyttöön, jotta ehdittäisiin edes kellari valmisteltua lattiavalua varten.

Loppujen lopuksi Harri väänsi 48 h tontilla käyden välissä neljän tunnin yöunilla. Itse kävin viikon työ/loma matkalla Espanjassa ja tulin perjantai-yönä Suomeen takaisin. Lentokone laskeutui puolenyön aikaan, sillä hetkellä oma sänky kutsui kovasti, mutta menin tottakai lentokentältä vaatteiden vaihdon kautta suoraan tontille auttamaan. Hommia paiskittiin aamukuuteen asti, mutta saatiin kuin saatiin eristys ja raudoitus valmiiksi ennen lattialämmitys asentajien saapumista tontille.

Uskomatonta miten paljon aikaa vaan kuluu vähintään triplasti enemmän kuin ajateltu eri työvaiheisiin. Nooh, näistä oppii ja jos joskus vielä rakennamme niin osaamme jo moninkertaisesti paremmin arvioida työvaiheiden aikataulutuksen.  Hahhah ei vaan tällä hetkellä lohduta kyllä. Jouluna siis tuli hieman univelkaa nukuttua pois. Kaksi päivää raaskittiin olla pois tontilta, mutta joulupäivä ja tapanina oltiin jo hommissa. Hullua kyllä, mutta vaikka välillä tuntuu saaneen yliannostuksen tontilla oloon niin kummasti parin päivän tauon jälkeen tulee jo tarve päästä sinne hommiin. Vieroitusoireita? 

Huomenna kirjoitan sitten kellarista ja sen valmistelemisesta lattiavalua varten ja toivottavasti pian  pääsen myös kirjoittamaan alakerran valmisteluista ennen lattiavalua. Syy miksi niin kovasti painamme ja kiirehdimme lattiavalua on siis se, että lattiavalun tulee kuivua vähintään se kymmenisen viikkoa (sentti per viikko) ennen kuin päästään asentamaan lattiaa ja kytkemään lattialämmitystä. On toki olemassa nopeammin kovettuvaa betonimassaa, joka maksaa enemmän ja todellisuudessa lopullinen kuivumisaika on kuitenkin sama. Meillä on sen verran kuitenkin neliöitä, että ihan turha maksaa nopeammin kovettuvasta massasta, joka kuitenkin vaatii saman kuivumisajan.

Näistä lähiviikkojen viivästyksistä johtuen täytyy taas hieman siirtää keittiön ja kodinkoneiden toimitusta. Onni on joustavat tavarantoimittajat. Ajatus oli maaliskuun puolessavälissä päästä keittiön asennus hommiin, mutta taitaa siirtyä vielä jopa huhtikuun alkuun keittiön asentaminen. 

1 kommentti:

  1. Kuulostaa aika rankalta ja varsin aidolta raksaamiselta.

    Tuli mieleeni tätä lukiessani, että silloin kun itse aloin rakentamaan ja aloin pitämään rakentamisestani myös blogia, niin samoja suunnitelmia oli rakentamiseen ryhtymisestä oli omassa lähipiirissäni muutamalla muullakin. Mutta sitten he lukivat raksablogiani - ja päättivät että eivät rakenna ikinä :-)

    VastaaPoista