lauantai 3. kesäkuuta 2017

Combo rakennusalan ammattilaisiaVaikka blogin puolelle en ole ehtinytkään niin hommat rullaa hitaasti, mutta varmasti eteenpäin. Tässä vaiheessa ajattelin kirjoittaa muutaman sanan kaikista eri meidän projektin parissa työskentelevistä rakennusalan ammattilaisista. Minut ehkä hieman on jopa yllättänyt kuinka valtavan paljon eri alan ammattilaisia projektimme parissa häärää. Ja sen myötä kuinka paljon valintoja meillä on ollut tehtävänä ja kuinka paljon valintoja meillä onkaan vielä tehtävänä.  Avaimet-käteen rakentajilla on tässä suhteessa huomattavasti helpompaa. Me kun olemme tilanneet ainoastaan elementtitoimituksen talotehtaalta niin valitsemme itse kaikki nämä toimijat projektillemme.  

Ihan alkuun kun aloimme tulevaa kotiamme suunnittelemaan asioimme pitkään vain talomyyjän sekä arkkitehdin kanssa. Meidän projektissa poikkeuksellisesti jouduimme turvautumaan myös juristin apuun. Tämä ei toki kuulunut alkuperäiseen suunnitelmaan ja toivottavasti kenenkään muun ei tarvitse palkata juristia, mutta niinkin voi käydä.

Kun rupesimme puuhaamaan rakennuslupaa, palkkasimme pääsuunnittelijan. Pääsuunnittelijan tehtävänä on johtaa ja koordinoida suunnittelutiimiä. Meillä pääsuunnittelija hoiti rakennusluvan jättämisen Lupapisteeseen. Oli myös valtava apu ja toki varmasti suurimpia syitä miksi kyseiseen pääsuunnittelijaan päädyimme että pääsuunnittelijamme tunsi Kirkkonummen kunnan rakennustarkastajat. Tässä vaiheessa projektia teimme myös tontillamme maaperätutkimuksen ja tutkimuksen tekijä toimitti meille perustamistapalasunnon, jossa määritellään alustava ensisijainen perustamistapa.

Ennen rakennusluvan jättämistä palkkasimme myös päärakennesuunnittelijan. Päärakennesuunnittelija tekee perustussuunnitelman.  Hän vastaa asunnon ja autotallin rakenteiden suunnittelusta. Päärakennesuunnittelija toimii siis synergiassa talotehtaan kanssa ja suunnittelee perustukset sekä kellarin talotehtaan toimittamien kuormitustietojen pohjalta. 

Rakennuslupaa varten meidän oli myös jo nimettävä lvi-suunnittelija. Suunnitteluun sisältyy lämmitys- vesi- ja viemäri, ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmät sekä mahdolliset erikoisputkijärjestelmät. Meidän lämpöjärjestelmä tulee olemaan määlämpö ja heidän kauttaan tulee lämmitysjärjestelmäsuunnittelija.

Rakennusluvan jätettyämme aloimme myös kartoittamaan projektillemme vastaavaa työnjohtajaa. Vastaavalla työnjohtajalla on mielestäni valtavan iso rooli ja on tärkeätä, että kemiat hänen kanssaan kohtaa ja luottamus on molemminpuolista. Meillä onneksi löytyi tuttavapiiristä muutamakin potentiaalinen, joka voisi vastaavana toimia.

Nyt rakennusluvan saatuamme juuri palkkasin meille sähkösuunnittelijan, joka nimensä mukaisesti tekee sähkösuunnitelmat sekä Harri palkkasi kvv-iv vastaavan elikkäs suomennettuna käyttövesiviemäri-ilmanvaihto vastaavan. Ihana sanahirviö. Hän siis valvoo että LVI- työt tehdään määräysten ja ohjeiden mukaisesti. 

Kuntakohtaisia eroja missä vaiheessa projektia kukin henkilö vaaditaan mukaan on, mutta meillä (täällä Kirkkonummella) ei esimerkiksi vielä rakennuslupavaiheessa ollut tarvetta nimetä vastaavaa työnjohtajaa eikä kvv-iv vastaavaa. Tietenkin ennen aloituskokousta heidät on nimettävä. Suurin osa projektimme ammattilaisista pääsee aloittamaan työnsä vasta kun heidät on hyväksytty kunnan rakennusvalvonnassa. 

Sitten on tietenkin paljon vielä ns. ei-pakollisia (kunnan puolelta) joita me olemme palkanneet avuksemme. Sisustussuunnittelijan halusin itse palkata auttamaan ja sparraamaan valinnoissa Sisustussuunnittelijamme teki meille valaistussuunnitelman. Olemme myös palkanneet pihasuunnittelijan, jolta saamme apua maisemasuunnitteluun sekä viherrakentamiseen. Hän voikin olla osalle tuttu Huvila & Huussi sarjan pihasuunnittelijana (meille ainakin). Tanja tulee ensimmäistä kertaa tontillemme jo parin viikon päästä.

Eri ihmisiä on paljon ja onhan se välillä melkoista projektinhallintaa. Meillä onneksi jakaantuu yhteydenpito melko tasaisesti. Harri kommunikoi osan kanssa ja minä osan kanssa. Toki on tärkeätä myös että tieto kulkee minun ja Harrin välillä. En tiedä miten muilla, mutta meillä kun voi joskus käydä niin, että Harri unohtaa kertoa mulle jotain hyvinkin oleellista (miehet :-)

Me olemme todenneet että whatsapp ryhmä on hyvä tapa kommunikoida, toki puhelin ja sähköposti kulkee siinä rinnalla. Whatsappissa on helppo jakaa mm.kuvia eikä tarvitse tukkia sähköpostia kuvatiedostoilla. Tässä vaiheessa olemme perustaneet whatsapp ryhmän sisustussuunnittelijamme kanssa sekä vastaavan työnjohtajan kanssa. Varmasti myös pidempiaikaisten urakoitsijoiden kanssa whatsapp ryhmä tulee varmasti tarpeen. 

Oli tarkoitus kirjoittaa myös eri urakoitsijoista, mutta jotta tämä postaus ei veny aivan hillittömän pitkäksi palataan urakoitsijoihin tulevissa postauksissa. 

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvin olet kirjoittanut aiheesta. Valtava määrä ihmisiä. Siten jos vielä ei tule talopakettia tai muuuttovalmista niin määrä kertautuu todella suureksi.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti on jollekin apua :)

    VastaaPoista