tiistai 14. maaliskuuta 2017

Maaperätutkimus

Meillä kun perheessä noita kaivinkoneita sattuneesta syystä on (mieheni on maanrakennusyrittäjä) niin tontillamme on tehty useampia koekaivauksia, joten maalaji oli meille jo hyvin tuttua. Halusimme kuitenkin teettää maaperätutkimuksen, jota kautta saamme perustamistapalausunnon perustussuunnittelijalle. Mieheni pyysi tarjoukset kahdesta eri paikasta, Uudenmaan pohjatutkimukselta sekä Tähtirannalta. Uudenmaan pohjatutkimus tarjosi tutkimusta hintaan 1300 euroa ja Tähtirannan tarjous oli 990 euroa. Tähtirannan tarjous oli järkevämpi hinnaltaan ja toimija muutenkin tuttu miehelleni. Raportin tutkimuksesta Tähtiranta lupasi toimittaa viikon päästä tutkimuksesta. Kun tiesimme maaperän olevan silttiä niin jätimme maaperätutkimuksesta ja perustamistapalausunnosta pois jätevesiselvityksen.


Tulevalle rakennusalueelle kairattiin neljä kappaletta tutkimuspisteitä asuinrakennuksen ulkonurkkiin sekä kaksi kappaletta autotallin ristikulmiin. Raportissa ei ollut mitään uutta eikä yllättävää, mikä oli tietenkin kovin positiivista, ettei minkäänlaisia yllätyksiä löytynyt. Tähtirannan raportti oli kuusisivuinen, mutta ohessa muutama poiminta raportista.

  • "avokalliohavaintojen perusteella rakennusalan pohja on todennäköisesti kalliota, jonka päällä on vaihtelevan paksuiset perusmaakerrokset"
  • "tontin perusmaa on pinnasta hiekkaa/hiekkaista silttiä sekä pohjaosiltaan hiekkamoreenia
  • "toteutettujen pohjatutkimusten perusteella rakennukset voidaan ensisijaisesti perustaa maanvaraisesti"
  • "asuinrakennukseen on suunnitteilla kellari, joten tutkimusten perusteella alueella varauduttava toteuttamaan louhintaa"
  • "asuinrakennuksen mahdollinen maanvarainen alapohja on varustettava radonputkituksin" 

Summa summarum talon kohdalla joudutaan louhimaan, mikä oli hyvin tiedossa ja autotallin kohdassa tekemään massanvaihtoa eli tuomaan paikalle louhetta, mitä kertyykin varmasti enemmän kuin tarpeeksi louhiessamme talon pohjaa. 

1 kommentti:

  1. Todella hyvä, ettei yllätyksiä löytynyt. Meillekin tontille tehtiin kairaukset. Vähän myös tiedettiin mitä tulee, kun vanha maaperätutkimus oli tehty jo tontille kauan aikaa sitten. https://www.northdrill.fi/northdrill/kairaustyot

    VastaaPoista