sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Meidän ruokapöytä

Helmikuussa rakensimme itsellemme ruokapöydän. Lupasin esitellä sen täällä blogin puolellakin, instassa se on jo vilahdellutkin. Ajatus oman pöydän rakentamisesta lähti jo yli kolme vuotta sitten kun päätin että haluan niin ison olohuoneen/ruokailutilan, johon varmasti mahtuu 10 hengen pöytä.  Kovin usein siinä ei varmasti 10 henkeä syö, mutta kuinka ihanaa että on niin iso ruokapöytä että on mahdollista kestitä isompaakin porukkaa. Melko pian kuitenkin huomasin, ettei niin isoja pöytiä oikein myydäkään tai ainakaan hyvännäköisiä sellaisia. Ei siis ollut muita vaihtoehtoja kuin tehdä pöytä itse. Mustat mahdollisimman paksut jalat ja puupinta, jolla saa ihanasti  lämpöä ja kodikkuutta muuten valko-musta-harmaaseen kotiin oli minulla toiveena.

Selailin nettiä ja katseltiin erilaisia inspiraatiokuvia ja Harri ryhtyi hommiin. Jalkoja varten tilattiin raudat Hartmanilta. Tilattiin kaksi kuuden metrin laattaterästä leveydessä 200 mm ja 10 mm paksu. Harri leikkasi ne kulmahiomakoneella mittoihin ja hitsasi yhteen. Jaloista haluttiin mustat, joten ne lähti pulverimaalattavaksi Helsinkiin yritykseen nimeltä Taximo. Ennen sitä Harri vielä porasi pöytälevyn kiinnitysreiät valmiiksi teräksiin. Reikiä tehtiin kahdeksan per puoli. Viikon päästä saatiin haettua mustaksi pulverimaalatut jalat takaisin kotiin. 

Pöytälevyn metsästys ei ollutkaan niin helppoa. Halusimme täyssauvaisen paksun tammilevyn, mutta sellaista ei kyllä mistään löydetty tarpeeksi isona (vähintään se kolme metriä) sekä paksuna. Katsastimme myös Viron tarjonnan. Siellä ainakin Stragendo nimisellä yrityksellä on valtava määrä erilaisia puusepäntuotteita tarjolla. Viimein löysimme sopivan tammilevyn lahtelaisen yrityksen Träimportin varastosta, mutta se oli sormijatkettua tammea eikä täyssauvainen (mikäli ihmettelet mitä eroa niillä on niin ehkä seuraavat kuvat auttavat hahmottamaan siinä, täyssauvainen tammilevy ja sormijatkettu tammilevy). Se oli kuitenkin ehdottomasti lähinnä sitä mitä haettiin, joten tilattiin sormijatkettu tammilevy. Se oli koossa 3700 mm pituus, leveys 1050 mm ja paksuus 30 mm. Alunperin olisin halunnut pöydän leveydeksi 1100 mm, mutta hieman pienempi 1050 mm toki riitti myös. Halusimme mahdollisimman paksun pöytälevyn, sillä noin isossa ruokapöydässä kovin ohut pöytälevy olisi näyttänyt mielestämme tyhmältä.  Niinpä tilasimme kaksi pöytälevyä ja liimasimme ne itse kotona yhteen eli lopulliseksi paksuudeksi saimme kuusi cm.


Ennen pöytälevyjen liimaamista Harri leikkasi pituuden noin reiluun kolmeen metriin. Tavoitteena oli saada pituudeltaan kolme metrinen ruokapöytä. Pöytälevyjen liimaamisen jälkeen Harri viimeisteli pinnan hiomakoneella ja kulmat käsisirkkelillä. Pinta viimeisteltiin Osmo Colorin Top Oililla sävyllä valkotammi. Haluttiin pitää mahdollisimman alkuperäisenä pinta ja testailujen jälkeen sillä jäätiin parhaiten alkuperäiseen sävyyn. Sitten olikin enää vuorossa pöytälevyn yhdistäminen jalkoihin. Tuo kolmen metrin ja kuusi senttiä paksu pöytälevy painaa AIVAN julmetusti, oliko jotain 200 kg. Eli oli todettava omat rimpulakädet täysin hyödyttömiksi ja pyytää lisää miesvoimaa Harrin kanssa kantamaan pöytälevy meidän kellarista ulkokautta meidän olohuoneeseen. Siinäkin loppujen lopuksi onnistuttiin vaikka melko tiukille miehet joutuivatkin. Onneksi eivät hajottaneet itseänsä kantamisurakassa. Pöytälevyt nostettiin jalkojen päälle ja ruuveilla kiinni. Ja tsadaa meidän ruokapöytä oli valmis. 

Siitä tuli vielä NIIIIIIIIIIN paljon hienompi mitä odotin. Oon AIVAN rakastunut. Ensimmäinen ilta vaan istuin punaviinilasi kädessä ja ihastelin sitä. Taidetaan tehdä samoista materiaaleista meille pieni ja matala sohvapöytä. Ja jälleen mikä parasta se on itsetehty ja siinä mielessä uniikki. Kaikki jotka meillä on käyneet niin on jo halunneet tilata Harrilta itselleenkin vastaavan pöydän, joten ehkäpä Harri joutunee muutaman lisäpöydänkin tänä vuonna askartelemaan. Ruokapöytämme tuolit muuten on ostettu Askosta ja sopivat muuten aivan täydellisesti pöydän kanssa. Ja mikä tärkeintä ovat mielettömän hyvät istua. 


Mitäs tykkäätte? :) Jos ja kun olen jotain tärkeää unohtanut kertoa niin kysykää ihmeessä.

6 kommenttia:

 1. Milloin saadaan bllogiin päivitystä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Heti pian kun kiireet hellittää, alkaa myös blogi päivittymään :)

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. moi. minkähintaisia olivat nämä liimalevyt?

  VastaaPoista