keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Keittiön kodinkone valinnat

Meille keittiö on varmasti yksi kodin tärkeimmistä huoneista ja vietämme keittiössä paljon aikaa ruokaa tehden (tai no vietimme ennen ja tulevaisuudessa taas, kun talo valmistuu, tällä hetkellä ei hirveästi tarvitse haaveilla yhteisistä ruoanlaitto hetkistä). Kodinkoneet ovat iso osa keittiötä ja ne vaikuttavat myös suuresti keittiön ulkonäköön. Ja onpa myös saanut huomata kuinka älykkäitä ne nykypäivänä jo ovat. Niissä on useita eri arkipäivää helpottavia toimintoja. Siitä on selkeästi aika monta vuotta, kun on viimeksi kodinkoneita ostanut. 

Meidän keittiö on kokovalkoinen, joten oli selvää, että meille etsitään kokomustia kodinkoneita. Jääkaappipakastin ja viinikaappi meille tulee Festivolta, joista kirjoittelinkin täällä. Ennakko-odotuksia ei saisi olla, mutta ajattelin että meille tulisi Boschin tai Mielen kodinkoneet. Väärässä olin. Meille valikoitui AEG:n kodinkoneet, täysin ennakko-odotuksista poiketen. Huhtikuussa ekan kerran tutustuin AEG:n kodinkoneisiin ja täytyy sanoa, että se oli ihastusta ensi silmäyksellä. Jälkeenpäin myös moni keittiötoimittaja meille AEG:n kodinkoneita suositteli. Olen sen jälkeen hyvinkin tarkasti käynyt myös muita vaihtoehtoja läpi Bosch, Siemens, Miele, Electrolux ja Progress, mutta mikään niistä ei kyllä noussut mielestämme AEG:n koneiden tasolle.

Kodinkoneissa on todella mahdollista pihistää tai panostaa ja me todella panostimme. En ihan ymmärrä miksi edes rakentaa iso talo ja sitten pihistää käyttömukavuuksista. Monipuolisuus ja käyttötoiminnot olivat suurimmassa roolissa kodinkoneita valittaessa, mutta olihan AEG:n koneet myös heittämällä parhaimmat näköiset. Black Line Editionin koneet sopivat kuin nenä päähän valkoiseen keittiöömme. AEG:n höyryuuni tarjoaa kolme kypsennystoimintoa, lämmön, höyryn sekä niiden yhdistelmän. Höyrykypsennys säilytttää ruoan vitamiinit, mineraalit ja luonnollisen värin, jotta ruoka pysyy mahdollisimman terveellisenä ja herkullisena. Tämän avulla pystyy varmasti pääsemään ravintolatason ruokaelämyksiin kotona. Tai sitten on kokissa vikaa. Uunista löytyy myös iso valikoima valmiita asetuksia erilaisille ruokalajeille. Plussaa myös uunista valmiina löytyvästä paistomittarista sekä ammattikokkien käyttämästä "SousVide tekniikasta. AEG:n höyryuunin käyttäjän kannattaa myös ladata "Lets´s taste" appi, joka auttaa hyödyntämään uunin täyden potentiaalin. Sieltä löytyy myös valtava reseptikansio, joka auttaa esimerkiksi kaupassa käyntiä. 

Compact uuni KME 761000B Black Line EditionTässä vaiheessa varmaan herää kysymys, että miksi meille tulee kaksi uunia? No suurin syy siihen varmasti on, että tämä uuni toimii meillä myös mikroaaltouunina. Mikro on meille sellainen kone, jota tulee loppujen lopuksi käytettyä todella vähän, mutta mitä ilmankaan ei voi olla. Parasta on kun tässä tuotteessa yhdistyy kiertoilmapuhallin mikroaaltouunin nopeuteen. Toisekseen, jos tekee isommalle porukalle tai montaa eri ruokalajia kerralla voi toinen uuni olla tarpeen.

Astianpesukone FSE62800P


Tähän ei voi olla ihastumatta, kun tätä pääsee livenä testaamaan. Tässä on maailman ensimmäinen astianpesukone, jonka alakori nousee ylös mukavammalle työskentelykorkeudelle. Arvatenkin kaikki muut merkit tulevat kohta perässä, sillä tästä ominaisuudesta on tykätty PALJON. Tykkän myös kovasti koneen hiljaisuudesta sekä ominaisuudesta, jossa koneen luukku aukeaa automaattisesti kuivausvaiheen jälkeen, kun  ohjelma on päättynyt. Herätessäsi aamulla tai tullessa kotiin vastassa ovat kuivat astiat. Kone myös itse säätelee pesuaikaansa astioiden likaisuuden mukaan, tämä nyt ei toki ole mitään uutta, kun se löytyy nykyisestäkin koneestaamme, mutta mielestäni tärkeä toiminto. Plussaa myös tilavasta ruokailuvälinetasosta, jossa voi myös pestä uunin peltejä sekä lattiaan heijastuvasta merkkivalosta.


Induktiotaso HK674400FBNähtyäni AEG:n täysin mustan induktiotason, se oli taas menoa. En ymmärrä miksi induktiotasossa pitää olla kaikenmaailman viivoja valmiina. Tarkoitan siis niitä valmiina näkyviä viivoja myös tason ollessa käyttämättömänä, mistä tulisi painaa tai mihin kattilat tulee asetella. Tässä tasossa ei näy ainuttakaan viivaa sen ollessa käyttämättömänä, vasta kun sen laittaa päälle siihen tulee punaiset "merkinnät" kuten kuvassa. Ymmärrän kyllä että moni ne kuulemma nimenomaan haluaa siinä nähdä, mutta kiitos sille suunnittelijalle, joka ajattelee samoin kuin minä eli "less is more" ja on tämän täysin mustan tason markkinoille tuonut. Tietääkseni vastaavaa blanco mustaa ei löydy muista yleisimmistä Suomessa myytävistä induktiotasoista tai ei ainakaan tullut vastaan vaikka yritin sen perään erikseen kysellä. Plussaa myös liukuhipaisukytkimistä sekä Stop&Go toiminnosta, jolla voit "keskeyttää" ruoanlaiton vaikkapa ovikellon soidessa tai muussa vastaavassa tilanteessa, jossa joudut hetkeksi poistumaan kiireellisesti tason luota. Taso pienentää automaattisesti kaikki liedet ja palaessasi takaisin tason ääreen voit jatkaa niillä säädöillä mihin jäit. Luulisi olevan melko oivallinen lapsiperheeseen.Kun nyt päästiin tähän hifistelyn makuun niin meille tulee myös kaasuliesi. Tämä oli Harrille tärkeä ja nousi heti esiin keittiötä suunnitellessa. Kaasulieden käyttö on tuttua ravintoloissa, mutta ei ehkä niin yleistä kotitalouksissa Kaasu on kuitenkin nopea ja aidolla liekillä on kivempi valmistaa tiettyjä ruokia. Myös liekittäminen onnistuu kaasulla. Se tietenkin myös asettaa tiettyjä reunaehtoja keittiössä. Kaasua käytettäessä lieden takaseinä tulee olla palamatonta materiaalia, liesituulettimen tulee olla tarpeeksi korkealle eikä kaasua saa sijoittaa lähelle kylmälaitteita. Meillä kaasu tulee saarekkeeseen induktiotason viereen.

Savo Liesituuletin R-97 valkoinen


Halusin mahdollisen huomaamattoman ja kauniin liesituulettimen. Se on vähän se keittiön pakollinen pahe. Ajattelin sen olevan mahdoton tehtävä, kunnes näin Savon R-97 mallin. Meillä on iso saareke, joka aukeaa olohuoneeseen ja kaikki katosta roikkuva "rumentaisi" näkymää sekä vähentäisi avaruuden tuntua keittiöön katsottaessa. Nyt myös täytyy sanoa, että kuva ei todellakaan anna oikeutta tälle liesituulettimelle. Se on paremman näköinen livenä ja mikä parasta, ihanan huomaamaton valkoisessa katossa. Harri kyllä sai ruoan väärään kurkkuun kuultuaan tämän hinnan, mutta tämän vuoksi olen valmis vaikka elämään näkkileivällä parisen viikkoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti