sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Ihan ei menny kuin strömsössä meidän suunnittelutarveratkaisun haku

Meidän tontti sijaitsee keskellä ei mitään tai no ainakin sen verran keskellä ei mitään, että se ei ole lähelläkään asemakaava aluetta. Näimpä ollen jouduimme hakemaan ensin suunnittelutarveratkaisua ennen kuin pääsemme hakemaan rakennuslupaa. Tällä hetkellä Kirkkonummen kunnalla suunnittelutarveratkaisun käsittelyaika on 8 kk ja rakennusluvan käsittelyaika on 2 kk. 

Kirkkonummen rakennusjärjestyksen mukaan rakentaminen asemakaavan ulkopuolelle omakotitalon kerrosala saa olla enintään 400 k-m2, vähintään 5000 m2 tontille saa myös rakentaa sivurakennuksen 85 k-m2 + 100 k-m2 talousrakennuksen. Meillä neliöitä suunnittelutarveratkaisua jättäessämme oli noin 260 m2, mutta haimme suunnittelutarveratkaisua 300 m2 talolle + autotallille .

Mikäli joku on ihmetellyt miksi vasta nyt meidän rakennusprojekti on nytkähtänyt eteenpäin vaikka tontti ostettu jo vuonna 2015 niin ohessa avaan hieman tätä asiaa.  Ennen kuin suunnittelutarveratkaisu on mahdollista edes saada eteenpäin täytyy olla jo melkoisen paljon piirrustuksia, naapurinkuulemisia ynnä muuta valmiina. Ennen kuin nämä kaikki saatiin valmiiksi vierähti jo ainakin kolmisen kuukautta. Meillä oli myös hieman hankaluuksia löytää yksi naapuri, mutta lopulta monen mutkan jälkeen saimme myös puuttuvalta naapurilta allekirjoituksen naapurinkuulemiseen. Meillä siis naapuritontit asumattomia, joten se ei ihan käynyt vain oveen koputtamalla nuo naapurinkuulemiset.Suunnittelutarveratkaisu saatiin kunnalle viimein marraskuun 2015 aikana. Ihan noin ennen hakemuksen jättämistä kävi kyllä ilmi, että mitään kovin hyvää palvelua ei kunnalta ole odotettavissa, jota hieman muiden puheiden perusteella osasimmekin jo pelätä. Myös meidän tapauksessa palvelu oli luokattoman huonoa, eri ihmiset neuvoivat hyvin  eri tavalla ja ihmettelivät kollegoidensa päätöksiä ja välillä ei saanut palvelua ollenkaan.

Suunnittelutarveratkaisun saimme takaisin kunnalta juuri ennen kesälomien alkua kesäkuussa 2016. Kunnan päätös tuli meille hieman puskista. Meiltä oli täysin perustelmatta evätty 2-kerroksisuus eli lupa heltisi ainoastaan 1,5 kerroksiselle talolle.  Emme kokeneet päätöstä kovin reiluksi, varsinkin kun naapuriimme oli juuri valmistunut 2-kerroksinen talo, muitakin 2-kerroksisia alueelta löytyi eikä kunta millään tavoin perustelleet miksi emme voisi rakentaa 2-kerroksista taloa.

Juteltuamme asiasta juristimme kanssa päätimme viedä asian hallinta-oikeuden käsiteltäväksi. Hallintaoikeuden vastaselityksessä kunta toteaa "esitettyihin kerroslukuihin viitaten kaavoitus toteaa, että täysin kaksikerroksinen ratkaisu saattaa johtaa huonosti maaseutumaisemaan soveltuvaan lopputulokseen" Valitettavasti hallinto-oikeudelle tämä riitti vastaukseksi ja meidän 2-kerroksisen talon suunnitelmat menivät siis romukoppaan. Prosessin aikana nousi muutama muukin melko kyseenalainen toimintapa kunnan puolelta esille mutta jätetään ne kuitenkin näin julkisesti puimattu. Että tervetuloa vain Kirkkonummelle rakentamaan. Kaikesta vastustuksesta huolimatta mehän rakennetaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti