torstai 11. lokakuuta 2018

Raksakrapulaa (ko)


Hellurei pitkästä aikaa. Meillä ei podeta raksakrapulaa (kai?) vaikka siltä voisi tuntuakin, kun täällä edetään hitaasti. Oikeastihan täällä kyllä edetään koko ajan, mutta sen huomaa kyllä että sen verran pitkään täällä on rakennettu jo, että tarvetta on välillä priorisoida muitakin asioita elämässä raksan edelle. Tai ehkä meillä sittenkin on raksa-krapula. Päätettiin meinaan karauttaa jouluksi Espanjan kämpille auringosta nauttimaan saati että olisimme halunneet viettää ensimmäisen joulun uudessa kodissamme. Paljon on meneillään koko ajan, mutta suurin osa on niitä niinsanottuja näkymättömiä töitä. Sähkötöitä, IV-töitä, siivoomista, pihahommia sekä maalämmön asentamista maan alle.

Ja onhan tässä taas ollut kaikenlaista pienempää ja isompaa vastoinkäymistä ja reklaamatiotakin enemmän kuin muille jakaa, mistä ei edes jaksa kirjoittaa. Viimeisempänä taisi olla kun myrsky repi kattopeltejä katto-ikkunan ympäriltä, tämä katto-ikkuna kun on vasta työn alla. Siitä olisi voinut aiheutua pahatkin vahinkot, mutta onni onnettomuudessa olin paikalla ja sain hälytettyä apua alle puolessa tunnissa paikalle. Eipä ole edes vielä käyty katsomassa kuinka paljon vahinkoa katolle aiheutu. Huomaa että meillä toleranssikin on jo melko korkealla, kun enää ei jaksa edes hermostua näistä lukuisista viivästyksistä, epäonnesta ja reklaamatioista, vaikka voishan se elämä huomattavasti helpompaakin olla. Tärkeintä on kuitenkin että me ollaan terveitä, onnellisia ja kyllä se muutto siellä pian häämöttää. Muistetaanhan siis olla valittamatta pikkuasioista ja mikäli raksa viivästyy jostain syystä niin se ei ole maailmanloppu, tärkeintä että asiat tehdään huolella kuin kiirehtimällä. Monilla on niin paljon suurempiakin harmeja kuin raksan viivästyminen. 

Mutta tiedättekö mitä? Tällä hetkellä täälläkin raksalla näyttää oikein lupaavalta. Nyt siirretään meinaan hetkeksi työt hieman taka-alalle, tarkoittaen että Harri tekee nyt hetken kokopäiväisesti raksalla hommia. Viimein siis pääsen pian täälläkin esittelemään valmiita pintoja ja purkamaan jo kohta kolme kuukautta kellarissa seisoneita tavaroitamme esiin. Keittiön kaapit on jo melko pitkälti purettukin (miten niin malttamaton). Meillähän keittiö on käytännössä jo täysin valmis ja raksalla on päästy syömään jo pidempään kaikkea muutakin kuin grilliruokaa. AEG:n liesi ja uuni on ollut jo ahkerassa käytössä ja tykkään kovasti kaikista AEG:n kodinkoneista. 

Samaa en voi sanoa meidän Festivosta. Voi hyvää päivää mitä säätöä niiden kanssa on ollut ja kolme vai neljä kertaa täällä on rampannu huoltomies sekä jääkaappipakastin seisoi kuukauden ajan keskellä keittiötä, kun mitään takeita toimivuudesta ei ollut.  Meidän pakastin ei missään vaiheessa viilentynyt tarpeeksi ja kaiken lisäksi piti todella kovaa ääntä. Jossain vaiheessa meille taidettiin vakuutellakin, että ihan normaalia tuo ääni, mutta äänitettyämme sitä huoltomieskin uskoi, ettei ole ihan normaalia. Hyvin pitkä tarina, mutta tiivistetty versio. Meidän Festivosta oli unohtunut tehtaalla laittaa kylmä-aine paikalleen. Huoltomies sen laittoi paikalleen, mutta oli sitten virheellisesti laittanut aivan liikaa sitä sinne, jonka vuoksi se kondensoi vettä väärään paikkaan ja piti aivan ihme ääniä. Viimeinen paikalla käynyt huoltomies tyhjensi kylmä-aineen ja täytti uudestaan oikean määrän sekä hioi ja maalasi pakastimen pohjapellin, joka oli jo päässyt ruostumaan kondenssiveden vuoksi. Tämän jälkeen viimein saimme pakastimen toimimaan normaalisti. 

Ihan kovin ruusuisesti ei ole siis meidän ja Festivon tiet alkaneet, toivottavasti jatkuu paremmissa merkeissä. Pakko kyllä sanoa että sen hintaiseksi ja laatuiseksi jääpakastinkaapiksi pitää kyllä ehjänäkin varsinkin sulattaessaan melko kovaa ääntä. Eli jos etsinnässä aivan hiljainen masiina niin suosittelen miettimään jotain muuta vaihtoehtoa. Kaunishan se on kuin mikä, siitä ei pääse mihinkään, mutta itselläni oli kyllä odotukset korkeammalla sen suhteen.

Lähiviikkojen uurastukset on siis vahvasti olleet pihan puolella. Tuo 800 metriä maalämpöputken asentamista on melko hidasta puuhaa. Varsinkin kun ensin alasta piti seuloa kaikki kivet pois ja meidän ala-piha, jonka alle maalämpö tulee on kooltaan noin 2500m2. Se onkin ollut melkoinen uurastus Harrille ja yhtään sitä ei ole helpottanut nämä runsaat lähiviikkojen sateet. Näkisittepä mikä muta-allas meidän piha on. Saa joka päivä jännittää uppooko kaivinkone sinne mutaan kokonaan. Tämänhetkisen mutapellon paikalla mun on vielä hyvin vaikeata nähdä tulevaisuudessa kaunista nurmi-aluetta, mutta ehkä sekin päivä vielä koittaa ja sitten voidaan naureskella "ennen ja jälkeen" kuville. 

Se mitä ollaan myös täällä illat pitkät opiskeltu, asenneltu, kikkailtu ja tsuumailtu on kuulkaas tuo ABB:n free@home järjestelmä. Alkuun en ihan oikein ymmärtänyt kaikkea free@homeen liittyviä. Mutta nyt kun olen saanut iltaisin tukiopetusta aiheeseen ja rakas mieheni on kärsivällisesti jaksanut opettaa minua niin alan itsekin pääsemään jyvälle siitä. Kun saan Harrilta vähän henkistä tukea niin kirjoitan teille tarkemmin mitä kaikkea kivaa ollaan tähän asti jo ohjelmoitu free@homeen. Ja mikäli Teillä on mitään kysymyksiä liittyen free@homeen niin laittakaa kysymyksiä tulemaan. Mikäli me ei osata vastata niin saamme ABB:lta apua vastaamiseen.


PS: Olettehan kaikki jo huomanneet oheisen raksabudjettiin liittyvän kyselyni täällä. Olen kiitollinen mikäli jaksatte käyttää muutaman minuutin kyselyyn vastaamiseen. Ja vielä kiitollisempi jos jakaisitte linkkiä myös eteenpäin.

PPS: Ota meidän instagram-tili seurantaan täältä

4 kommenttia:

 1. Tuo maalämpö on kyllä mukavan edullista, itsellekkin asennettiin jokin aika sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että olette tyytyväisiä valintaan :)

   Poista
 2. Aika hurjaa että myrsky oli repinyt kattopeltejä ikkunan ympäriltä. Hyvä ettei kuitenkaan suurempaa vahinkoa tullut. Itse olen paljon viime aikoina lueskellut näitä raksablogeja, sillä meillä on talon rakennus juuri alkanut. Meidän täytyisi vielä löytää ammattilainen Oulusta joka tulisi tekemään sähköasennukset. Voin kuvitella, että tuon maalämpöputken kanssa on kyllä mennyt aikaa.

  VastaaPoista
 3. Tuo on kyllä totta, että vaikka rakentaakin, on totta että muutakin sisältöä voi olla siinä samassa. Me olemme jo etukäteen miettineet tulevaa urakkaa, sillä rakentaminen alkaa kesällä. Nyt selvityksessä on kuljetuspalvelut ja muut. Kovasti odotellaan. Mielenkiintoinen blogi ja hyvää informaatiota.

  VastaaPoista