torstai 2. maaliskuuta 2017

Lämpöä taloon

Tulevan talomme lämmönlähteen kanssa meille on ollut alusta asti selvää, että meille tulee maalämpö. Eipä meillä noin lähtökohtaisesti ollut hirveästi vaihtoehtojakaan, talo ei sijaitse kaukolämpöverkon aluella, sähkö mielestämme liian kallis ja hybridilämmitys (sähkökattila, ilma-vesi-lämpöpumppu, vesitakka, aurinkokeräin) kuulosti asiasta tietävien kanssa puhuttuamme hankalalta, kalliimmalta eikä yhtä energiatehokkaalta kuin maalämpö, joten valinta oli harvinaisen helppo. Maalämpö on energiatehokasta, vesikiertoisen lattialämmityksen ansiosta lämpö on tasaista sekä maalämpöpumpun kautta saamme myös viilennyksen emmekä tarvitse muuta viilennysjärjestelmää (kuten esimerkiksi ilmaläpöpumppua)

Parisen viikkoa sitten rupesin enemmänkin tutustumaan aiheeseen ja samalla pyytämään tarjouksia maalämmön toteuttamisesta kohteeseemme. Maalämmön toteuttamiseksi on olemassa kolme eri vaihtoehtoa; Kallioon porataan noin 100-200 metrin porakaivo, johon asennetaan putkisto. Tämä tapa on yleisin, mutta myös kallein. Yleisin, siitä syystä että se pystytään tototeuttamaan myös pienille tonteille. Toinen tapa on maapiiri, jossa maahan kaivetaan noin metrin syvyyteen putkisto, jonka avulla kerätään lämpö. Putkea tarvitaan monta sataa metriä ja viereisiin putkiin on oltava etäisyyttä vähintään 1,5 metriä, joten tähän tarvitaan tontilla melko paljon tilaa. On kuitenkin edullisempi toteuttaa kuin kaivo. Kolmas tapa on upottaa keruuputki vesistöön, jolla lämpö otetaan talteen.

kuva: Pinterest

Meillä kun on todella paljon lääniä pihalla niin meille tulee maapiiri. Pystymme myös tekemään maapiirin maanrakennustyöt itse, joten saamme hieman tässä säästettyä versus porakaivoon. Olemme kuulleet paljon positiivista sekä meille on suositeltu NIBE:n lämpöpumppuja. Olemme toki avoimia myös muille pumpuille, mutta tarkoituksella pyysimme tarjoukset ainakin NIBEN:n jälleenmyyjiltä.

Me pyysimme tarjoukset seuraavista paikoista. Palaan tähän maalämmön valintaan, heti kun olemme tehneet päätöksiä asiassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti