sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Koiraihmisen koti


Meidän perheeseen kuuluu kaksi shetlanninlammaskoira ja varmasti myös tulevaisuudessa tulee aina pari nelijalkaista perheeseen kuulumaan. Joten meidän kodin suunnittelussa on myös otettu alusta asti huomioon karvakorvat. Olen itseasiassa yrittänyt etsiä muista rakennusblogeista, mitä muut koiranomistajat ovat ottaneet huomioon kotia rakentaessa noin niinkuin koiran näkökulmasta, mutta en ole oikein löytänyt. Yritän muistaa itse kirjoittaa aiheesta enemmänkin projektin edetessä.

Lattiamateriaalissa emme sen suuremmin huomioi koiria. Meille tulee laminaatti ja eteiseen laattalattia, näin olisi tullut myös ilman koiria. Meillä on melko pieniä koiria, molemmat alle yhdeksänkiloisia ja laminaatti on toiminut ja kestänyt aivan loistavasti edellisissä kodeissa. Sävyä mietin kylläkin melko tarkasti siinä mielessä, että siinä ei saa näkyä jokaikinen pienen pieni likaläntti. Niissä on meinaan selvästi eroja. Juuri vaihdoimme nykyisessä kodissa tumman wenge sävyisen lattian enemmän harmahtavaan wenge kyoto sävyyn ja on ollut kyllä melko valtava ero, kuinka likaa näkyy lattiassa. Voin kertoa, että on tullut pestyä vähän harvemmin lattiaa, tiedä onko sekään nyt sitten hyvä asia. Tietää siis suunnilleen minkälaista lattiasävyä suunnittelemme myös uuteen kotiin.


Seuraava hyvin hyvin tärkeä aihe on kuran poistaminen. Suomen oloissa ja kahden pitkäturkkisen koiran kanssa eläessä ja ulkoillessa kuralta ei voi välttyä. Itse pidän ehdottoman tärkeänä omaa sisäänkulkua pesuhuoneeseen, ettei tarvitse eteisen kautta pesuhuoneeseen kuraisena kävellä. En myöskään toivo, että meidän ihmisten suihkuista löytyy koirankarvoja tai hiekkaa. Näin ollen meillä koirat kulkevat kuraisina suoraan kodinhoitohuoneeseen oman oven kautta. Heti kodinhoituhuoneen astuessa vasemmalta löytyy "koirien suihku". Näin ollen koiria ei tarvitse kuljettaa eikä pestä pesuhuoneessa. Koirien suihkun viereen tai yläpuolelle tulee sitten kaappi missä säilytetään iso läjä koirien pyyhkeitä. 



Kolmas iso asia tulee olemaan koirien ruokailu paikka. Itse en hirveästi tykkää, että koirat parveilevat keittiössä. Meillä asustaa myös hyvin hyvin ahne pieni possu, joka kovin mielellään hinaisi itseään keittiön puolelle, kun siellä kokkaillaan. On siis helpompi, ettei niiden koskaan tarvitsisi sinne hengailemaan tulla. Näin olleen koirien vesikippojen paikka täytyy miettiä, sillä jollemme toivo koiria keittiöön ei niiden vesikipotkaan siellä voi olla. Koiran ruoat sijoitetaan kodinhoitohuoneeseen ja olen myös ajatellut että koirat siellä ruokitaan. Näitä nyt ehtii onneksi vielä moneen kertaan miettimään, ainut asia mikä tuli pohjapiirrustusvaiheessa  sekä lvi-suunitelmassa jo ottaa huomioon oli tuo koirien suihkun paikka.

7 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Muokattu kommentti :) eli terveisiä Hiidenpesän shelttiläiseltä! Meillä on myös koirien näkökulmasta talosuunnittelua pohdittu ja olen blogiini linkannut muitakin koirallisia rakentajaperheitä. Laminaatista sen verran, että jos teille tulee joskus isompia koiria, niin laminaatti käy kyllä koiralle tosi liukkaaksi. Meillä on myös BC ja se kyllä luistelee pahasti täällä vuokra-asunnon laminaattilattialla. Sheltti pärjäilee keveämpänä paremmin. Tutkailimme itse myös vinyylikorkkia, se voisi toimia koiraperheessä myös. Itse päädytään kuitenkin laittamaan karheahkoa laattaa yleisiin tiloihin vaikkei se ehkä niin kodikas ratkaisu olekaan.
    Meitä on askarruttanut tuo tontin aitaus kauniisti mutta kustannustehokkaasti mutta teilläpä ei sitä tarvetta taida tulla tontin koon vuoksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa :) Kiitos paljon kommentistasi.

      Todella hyviä pointteja ja ehkäpä vielä kartoitamme hieman vinyylikorkki vaihtoehtoja, tähän mennessä ne on vaan olleet sen verta kalliimpia, jonka vuoksi ne on rajattu pois. Lattia pinta-alaa tulee olemaan kuitenkin melkoisen paljon ja hinnalla on merkitystä. Pitkä-aikaista kotia kuitenkin itsellemme rakennamme, joten ei ole helppoja päätöksiä. Toi liukkaus asia on tiedossa ja kyllä valitettavasti välillä myös pienet koirat liukastelee. Innostuessaan niillä molemmilla karkaa mopo käsistä ja silloin ne kyllä liukastelee pohjalla kun pohjalla :) Toki tiedän, että laminaatilla liukastelua on varmastikin hieman enemmän. Meillä on kuitenkin kielletty sen suuremmin sisällä riekkuminen muutenkaan -> pihaa on ja tulee olemaan jossa saavat sitten temmeltää. Puhuttiin myös että voisimme hieman testata, sillä laminaateissakin on varmastikin eroja liukkaudessa.. ehkäpä.

      Isompia koiria meille ei tule, uskallan melko varmuudella sanoa ;) koskaan ei kyllä saisi sanoa ei koskaan.

      Meidän ei onneksi tarvitse miettiä noita pihan aitauksia, onneksi tontti niin valtava ja tielle matkaa. Se on kyllä totta, että aitauksen tyylikkäästi toteuttaminen tuottaisi itsellekin hieman päänvaivaa, mutta varmasti toteutettavissa hyvän suunnittelijan avulla.


      Onpa kiva kun Teidän aikataulu rakentamisen suhteen näyttää olevan aika liki meidän kanssa, jään seurailemaan :) Ja terkkuja karvakorville! :)

      Poista
  3. Koiraperheestä moi! Meillä on ollut ja on isoja sekä pieniä koiria. Alakerrassa on pääasiassa laattalattia ja yhdessä makuuhuoneessa laminaattia. Yläkertaan päädyimme pohdinnan jälkeen laittamaan Pergon vinyylilankun ja voin erittäin lämpimästi suositella tätä vaihtoehtoa koiratalaouksiin. Ei ole läheskään niin liukas kuin laminaatti koirien tassujen alla, tuntuu lämpimälle jalan alla eikä myöskään "rapise" koiran kynsien alla niin pahasti kuin laminaatti. (Laadukas) vinyyli on hieman kalliimpaa kuin laminaatti, mutta ehdottomasti mielestäni hintansa arvoista. Suosittelen tsekkaamaan vinyylin materiaalina, josko se miellyttäisi teitä. Uskallan melkeinpä väittää, että teidän koiria se miellyttää alustana laminaattia enemmän. :) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon hyvästä vinkistä. Ehdottomasti täytyy hieman selvittää asiaa lisää.

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista