Kuten viimeksi kirjoitin meillä kellari odottelee tällä hetkellä lattiavalua. Tie tähän asti oli kuitenkin (tai ainakin tuntui) kovin pitkältä. Meillehän ei alunperin pitänyt tulla edes kellaria. Onhan se ihana ja täydellistä lisätilaa, mutta jos olisin keväällä tiennyt kuinka paljon aikaa ja rahaa kellarin rakentaminen vie niin olisin ehkä suhtautunut hieman skeptisemmin kellariin. Mutta itse kellariin.. Kellarin pohjan materiaali on kalliosepeliä 16-32 mm. Ennen putkien asentamista tiivistettiin sepeli tärylätkällä ja tehtiin oikeaan korkoon, joka on määritelty rakennesuunnittelijan rakennekuvissa.
Eristeen alla sepelissä on melkoinen määrä putkia ja melkosesti niiden asentamisessa jörkevästi menikin aikaa. Siellä kulkee neljä kappaletta 50 mm sähkösuojaputkea, radonputkisto, neljä kappaletta maalämmön maapiirin suojaputkea, harmaavesiputket ja jätevesiputket. Kellarin seinäelementit on aseteltu anturoissa oleviin juuritappeihin ja tässä vaiheessa juuritappien kolot täytettiin betonilla.
Kaikille seinille pyöräytettiin radonkaista. Radon on radioaktiivinen, hajuton ja väritön kaasu ja aiheuttaa keuhkosyöpää. Tämän vuoksi radonturvallinen rakentaminen on perusteltua koko maassa , mutta varsinkin maanvarasisssa perustuksissa. Tiesittekö muuten, että suomalaisten asuntojen radonpituisuudet ovat maailman suurimpia (tämä oli meille yllätys) ja Suomessa yleinen rakennusten perustamistapa eli maanvarainen laatta edistää radonin virtausta asuintiloihin. Väittäisinpä jopa , että kovin usea ei edes tiedä tästä hajuttomasta, mauttomasta ja värittömästä uhkasta joka kotien alla piileskelee. Se kuitenkin edelleen Säteilytyrvakeskuksen mukaan aiheuttaa noin 300 keuhkosyöpätapausta vuosittain. Palataanpa vielä siihen radonkaistaan eli tarkoitus on sen avulla saada maasta nouseva radonkaasu pidettyä eristyksen alla ja ohjaamaan poistoputkea pitkin katolle.
Tämä jälkeen päästiin viimein eristämään. Kellariin laitettiin 100 mm (puristuslujuus 100) paksu eriste pohjalle sepelin päälle ja päälle 50 mm eriste (puristuslujuus 100). Kellariin oli piirretty vain 100 mm eristettä, mutta Harri halusi lisätä vielä sen 50 mm päälle lisälämmön eristeeksi.
Eristeiden päälle levitettiin kangas ja kankaan päälle raudotusverkko. Raudoitusverkkojen alle asennettiin korokkeet, joilla verkko irroitetaan eristeestä/kankaasta niin että sillä varmistetaan että verkko tulee kokonaisuudessaan jäämään valussa betonin sisään.
Lattialämmitysputket kävi sitten viimeisenä asentamassa meidän maalämpö toimittaja. Kirjoittelin keväällä meidän tulevasta lämmitysmuodosta ja meidän toimittajaksi keväällä valikoitui Tom Allen Senera. Itse lämpopumppu tulee olemaan merkiltään IVT Greenline HE E14.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti