maanantai 4. syyskuuta 2017

Valuhommia ja maatäyttöä

Viikonlopun puuhastelut kuvin


Perjantaina oli sarjassaan kuudes valu. Laskeltiin tuossa juuri, että vähintään neljä valua on vielä tuloillaan. Meille unohdettiin perjantaina soittaa mihin aikaan valu tulee iltapäivästä ja soitto tuli vasta kun kuski oli jo tontilla, onneksi Harri oli edes lähimailla, mutta melkoinen hässäkkä syntyi. Yllättäen kun kiire on pahimmillaan niin samaan aikaan tontille tuli myös murskekuorma ja tavaraa oli jätetty ajotielle.


Tällä kertaa valettiin loput terassin pilarianturat, tukimuuri puoleen väliin asti sekä osa yläkerran kantavien väliseinien anturoista. Olen jo lyhyen raksaaja-urani aikana oppinut olemaan tykkäämättä valuhommista. Varsinkin muottien tekeminen (näin amatööri rakentajan silmissä) on vaivalloista, hidasta ja ärsyttävää, hirvee homma ja niitä tarvitaan vain hetkeksi betonin kuivumisen ajan. Ja sitten alkaa purkaminen, joka on myös aikaavievää. 


Kuvassa alakerran wc:n ympärille tehdyt kantavien väliseinien anturat. Näytti taas niin pieneltä tuo alakerran wc,  toki muotit hämää, mutta oli pakko kommentoida olikohan Harri mitannut ihan oikein seinien paikat, kun wc näytti niin kovin pieneltä. Sama juttu oli kyllä kellarissa, ennen kuin tuli ontelolaatat päälle, kellari näytti todella pieneltä, mutta eipä tunnu enää yhtään pieneltä.


Viimein  päästiin tekemään kellariin maatäyttö ja aloittamaan myös ulkotäytöt. Kellari oli toiminut pienoisena varastona ja sateensuojana, mutta ihanaa nyt se tuli sitten siivottua toden teolla kaikesta roinasta. 


Tulevalla kellariin sijoitettavalla kuntosalillamme huristeli viikonloppuna Bobcat. Vaikka kellarissa se lähemmäs 130 neliötä on niin sai olla varovainen ettei kuitenkaan vahingossa huitaise seinille Bobcatilla. Melkoisen näppärä laite se kyllä oli ja törmäyksiltä vältyttiin.


Eristyslevyjen (150 mm) päälle vedettin sunnuntaina patolevy. Kellarin eristys tehdään kahdessa osassa. Kun maatäyttö on tehty korkeammalle eristetään myös yläosa kellarin seinästä. Näin ei tarvinnut käyttää korkeita telineitä eritystyksen tekoon. Patolevyn päälle tuleekin jo maa-aines toki kellarin maapinnan yläpuolelle jäävä osa eli ns. näkyvä osa rapataan, mutta alle jäävä osuus on patolevyn asennusten jälkeen valmis maatäyttöön.


Terassin pilari-anturoita on yhteensä 15, pilarit tulevat jäämään maan alle ja rimoituksen alle. Kun saadaan maatäytöt valmiiksi niin pilarit pääsee nostamaan täyteen korkeuteen, toki ne myös valetaan uudemman kerran ennen nostoa.


Tukimuuri kellarin oven viereen suojaa maanpaineelta. Mietimme, että jatkaisimme tukimuuria myös vasemmalle laskevasti maanpinnan mukaan. Piirrustuksissa tuo tukimuurin edestä katsottuna vasen puoli on piirretty rimoitukseksi, jonka näkee julkisivukuvistamme, mutta ehkäpä tukimuuri voisi olla hienompi ratkaisu.


Sehän alkaa pikkuhiljaa näyttämään ihan kodilta. Nyt se odottaa enää seiniä päälle. Tänään saimme vain huonoja uutisia talotehtaan puolelta, meidän elementtien tulo viivästyy TAAS viikolla. Tähän asti viivästymiset on tulleet meidän puolelta nyt ensimmäistä kertaa talotehtaan puolelta.

6 kommenttia:

  1. Hienosti etenee! Ja nuo viivästykset näyttää olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, nimimerkillä ikkunoita odotellessa... jännää katsoa tuota teidän kellarin vesieristystä, joka on tehty eri lailla kuin meillä (vain tohotettu kermi ja 50 mm styrox sorasuojana) Tulee kylmä hiki otsalle kun alkaa miettiä onko nyt omat tehty oikein, vai onko toimivia erilaisia tapoja ja MIKSI näitä nyt ylipäänsä tehdään eri lailla, eikö ole yhtä parasta mallia...☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näinhän se on viivästyksiä tulee aina :) Tuosta eristyksestä.. Meillä kellari on betonielementeistä, joten siellä välissä ei ole minkäänlaista eristystä, vaan meillä on kokonaan ulkopuolinen eristys, jonka vuoksi sen tulee olla ainakin tuo 150 mm. Olisiko Teillä lämpöharkot ja siellä välissä 100 mm eristys, silloinhan ei ulkopuolelle tarvitse noin paljoa? Toki myös vaikuttaa onko kellarista tulossa lämmin vai puolilämmin tila.

      Poista
    2. Juu, meillä on tosiaan harkkojen sisällä 150 mm eristys ja ulkopuolen styroksit on vain suojaamassa kermiä soraa vastaan, ei lämpöeristeenä. Mutta sitten olen nähnyt, että toisinaan laitetaan ja toisinaan ei laiteta patolevyä kermin päälle, vaikkei olisikaan eristyksiä alla. Ja onhan näitä monia muitakin asioita tullut jo vastaan, joita tehdään eri tavoilla. Amatööri sitten ihmeissään pohtii hiljaa mielessään, että meneekö meillä nyt kaikki varmasti oikein :) Huh.

      Poista
    3. Yhtä amatöörinä täällä ihmettelen, onneksi on ammattilainen mies ja vielä kärsivällinen, joka vastaa ihmettelyihini :)

      Näin juuri, käsitykseni mukaan jos meillä olisi tullut kellari lämpöharkoista niin olisimme toteuttaneet lämpöharkot +väliin 100 mm eristys + ulkopuolelle 50 mm eristys sekä patolevy, eli hyvin vastaavantyyppisesti kuin Teillä.

      Poista
  2. Hienosti etenee!

    Itse olen myös ihmetellyt sitä että sama asia voidaan tehdä monella tavalla ja lisäksi ammattilaisetkin on asioista eri mieltä.

    Meillähän ei ole kellaria, mutta sokkelin vesieristyksestä on nyt saatu seuraavat kommentit. 1) Ei tarvitse mitään, 2) patolevy olisi ok, 3) bitumikermi on hyvä, mutta ei tarvita autokatoksen sisäpuolella, 4) kermi pitäisi olla joka puolella. Että valitse siitä sitten. ;) Meille tuli vaihtoehto 3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Luultavasti on useampia ihan toimivia ratkaisuja, jokainen kohde on kuitenkin erilainen. Tuo ei tarvitse mitään kuulostaa kyllä hieman pelottavalta vaihtoehdolta ainakin näin "amatöörin" silmissä. Ihan oman mielenrauhan säilyttämiseksi olen tyytyväinen, että meillä on bitumikermi + eristykset sekä patolevy. Meillä on toki rinnetontti, joka aiheuttaa omat haasteensa.

      Poista